Deconstruct the box:
whitenessDeconstruct the box:
whitenessWelkom bij Deconstruct the box: whiteness
In zes modules gaan we samen ontdekken wat witheid precies betekent. Witheid is geen natuurlijk gegeven, maar iets dat door de samenleving is bedacht en in stand wordt gehouden. Dit noemen we een ‘sociaal construct’. Het sociaal construct witheid zorgt ervoor dat ongelijkheid en onrechtvaardigheid blijven bestaan. We onderzoeken hoe dit zich uit in ons dagelijks leven en wat de gevolgen zijn.
Het doel van deze training is om praktische kennis op te doen over geïnstitutionaliseerde ongelijkheid. Door deze kennis leer je hoe je ongelijkheid kunt herkennen en benoemen. Dit helpt je niet alleen bij het kijken naar je eigen gedrag, maar ook bij het voeren van gesprekken met anderen. Je zult beter begrijpen hoe privileges werken, hoe witheid in onze taal verweven is, en hoe je effectiever en inclusiever kunt communiceren. Deze inzichten maken je beter voorbereid om bij te dragen aan een eerlijkere en rechtvaardigere samenleving.
Elke module bevat concrete voorbeelden om de abstracte concepten toegankelijker te maken. Deelnemers worden uitgenodigd voor kritische zelfreflectie om hun eigen vooroordelen en privileges te onderzoeken. Daarnaast biedt de training praktische oefeningen aan, zodat deelnemers actief met het geleerde aan de slag kunnen gaan. De voertaal van de training is Nederlands, maar sommige bronnen zijn alleen in het Engels beschikbaar, dus enige kennis van de Engelse taal is nodig.
Er is maximaal plaats voor 12 deelnemers per groep. Deelnemers krijgen volop persoonlijke aandacht, er is ruimte voor interactie en directe feedback, wat de leerervaring verdiept en versnelt.
Laten we samen het verschil maken!
Deconstruct the box:
whiteness
01.
‘witheid’
In deze module leer je over het sociaal construct witheid: wat het inhoudt, hoe het zich manifesteert in de wereld en hoe het ook in jouw eigen leven aanwezig kan zijn. Ontdek vijf manieren waarop dit construct tot nu toe onopgemerkt kon blijven en leer hoe je het vanaf nu wel kunt herkennen.
02.
Privileges
In deze module leer je over privileges: wat ze zijn, hoe ze zich kunnen manifesteren in ons leven, en het verschil tussen privileges die openlijk worden erkend en diegene die verborgen blijven. Verken ook de concepten wit privilege en privilege van definitie. Ontdek hoe jij jouw privileges kan inzetten voor een rechtvaardigere wereld.
03.
Taalimpact
In deze module leer je over de kracht van taal en hoe het onze perceptie vormgeeft. Ontdek hoe taal niet alleen gebruikt wordt om te communiceren, maar ook om de focus en het bewustzijn te sturen. Verken de nuances van taal en inclusiviteit, en leer hoe taal vaak gekoppeld is aan posities van macht, zelfs in inclusieve contexten. Leer hoe jij impact kan maken met taal.
04.
Gespreks-
vaardigheden
In deze module leer je hoe je inclusieve(re) gesprekken kunt voeren. We bespreken ook wat je vooral niet moet doen en helpen je begrijpen wat micro-agressies zijn en hoe je ze herkent. We bieden praktische tips en nuttige taal die je kunt gebruiken om gesprekken inclusiever te maken. Ontdek hoe je gesprekken kunt voeren die echt een verschil maken!
05.
Bondgenoot-schap
In deze module leer je over de essentie van bondgenootschap. Je verkent het verschil tussen bondgenootschap en optisch bondgenootschap. Je krijg inzicht in hoe je als bondgenoot kunt handelen op zowel individueel als institutioneel niveau. Ook verken je ingrediënten voor effectief bondgenootschap geïnspireerd door bell hooks ‘Love Ethics’.
06.
Verbeelding & weerstand
In deze module leer je over de kracht van radicale verbeelding in het streven naar een rechtvaardigere samenleving. En, je krijgt inzicht in de verschillende niveaus van weerstand en je verkent de actieve, passieve en verborgen vormen ervan. Je leert effectieve strategieën om met weerstand om te gaan en manieren hoe je je verbeeldingskracht kunt inzetten als een instrument voor verandering.
Bonustrainingen:
Bonus 1.
Intersectionaliteit
In deze bonus leer je over intersectionaliteit, een begrip geïntroduceerd door professor Kimberlé Crenshaw. Je ontdekt hoe verschillende vormen van discriminatie elkaar kunnen overlappen en beïnvloeden.
Bonus 2.
Wit feminisme
In deze bonus leer je over wit feminisme; wat het is en waarom het belangrijk is om het erover te hebben.